BEBEĞİMİN KONUŞMA YOLCULUĞU
4/5/20232 min read
BEBEĞİMİN KONUŞMA YOLCULUĞU
Sizler de farkındasınızdır yenidoğan bir bebek merak,umut ve olasılıkların hayalini kurduğumuz her şeyin başlangıcı gibidir. Sizlerin de bu başlangıca ebeveyn olarak etki etmesi gerekir. Yani yol arkadaşlığı…Her şeyden önce bebeğinizin yolunu keşfetmeden onun için yolluk yapmalısınız bunun ne anlama geldiğini hep birlikte bu yazıda öğreneceğiz. Bebeklerin zihinsel gelişimi anne karnında başlar. Bebek öğrenmeye ve etrafını anlamaya anne karnında ağırlıklı olarak işitme duyusu ile başlamış olur.
Annenin ve babanın sesini dünyaya gelmeden öğrenir ve onların seslerine tepki verir. Araştırmalar bebeğin anne karnında sıklıkla duyduğu sesleri öğrendiğini ve bu seslere tepkisizleştiğini, bunun yanında yeni duyduğu seslere hareketlenerek tepki verdiğini göstermiştir. Bebeğin zihinsel olarak gelişmesi ve öğrenmesi için çevresi ile iyi bir ilişki içinde olması gerekir. Bebeğiniz doğduktan sonra onunla sürekli konuşmak zihin ve dil gelişimine çok katkı sağlar. Ona gösterdiğiniz nesneleri adlandırmak ve ismiyle hitap etmeniz 0-1 aylık bir bebeğin iletişim gücüne beklediğinizden çok daha fazla katkı sağlar. Bu dönemde ki bebekler ağlama,hapşırma,öksürme ve mırıldanma gibi doğal sesler çıkarırlar.
Yenidoğan bir bebekte ağız boşluğu küçüktür ve dil bu boşluğu neredeyse kapatır. Bebek bu dönemde genizsil sesler çıkarır ve bu dönem bebekler için refleksif sesler dönemi olarak adlandırılır. Bebeklerin boynu kısa, gırtlak ise ağız ile geniz boşluğunu çok az ayıracak biçimde yüksektir. Bu evredeki sesler konuşma düzeninin anatomik yapısı ile bağlantılıdır. Yazımın sonuna gelirken çok beğendiğim bir sözü paylaşmak istiyorum “Bebekler yağmura benzer. Onları bir kaba koymaya çalışmayın. Toprak olun.” Bebeğinizle birlikte konuşma yolculuğunu keşfedişiniz hakkında yorumlarınızı merakla bekliyor ve hepinizin toprak olmanızı diliyorum.
DİL VE KONUŞMA TERAPİSTİ
HARUN ALAN